Jeneses kések

Kedves barátaim, kollégáim!

Azt hiszem, a szakmai berkekben nem kell bemutatnom a minőségi késgyártás egyik alapkövét, Jeneses József késeit. Jómagam már rendszeres vásárlója vagyok, és talán nem sértődik meg, ha azt állítom, hogy kapcsolatunk már-már baráti. Engedjétek meg, hogy pár sorban bemutassam nektek.

Jeneses József vagyok, 1976-ban születtem Debrecenben, a késkészítéssel 1998 óta foglalkozom.  Az élet úgy hozta, hogy a Lovász késes családba nősültem, így a késkészítői pályafutásomat nagyban meghatározta, hogy megismerkedtem apósommal, idősebb Lovász Gyulával és sógorommal, LovászGyulával.  Mindkettőjüknek köszönhetem, hogy a kést, mint használati tárgyat más szemszögből is megismerhettem.

 

 

 

 

 

 

 

Munka közben

A késkészítés számomra sokkal több, mint egy darab acél késformára való alakítása. Mindig az embert helyezem előtérbe. Szeretek megismerkedni a leendő késtulajdonossal, megismerni az egyéniségét, felmérni az igényét ahhoz, hogy számára a legmegfelelőbb, leghasználhatóbb kést tudjam elkészíteni.


http://chefkalauz.hu/wp-content/uploads/2017/04/4-300x225.jpegKun Péter részére gyártott kések

Mindezek mellett igyekszem minél több időt fordítani saját terveim megvalósítására, saját stílusom kialakítására. Sikerült eljutnom odáig, hogy számos neves, jó hírű szakácsot ismerhettem meg az évek során, akiket mára már jó barátként is tisztelhetek, miközben elégedetten használják egyedi tervezésű késeimet.

Számomra a szakma legszebb része, ha hosszú időre segítő társat adhatok az ügyfeleim kezébe és nem csak egy tárgyat.

Közelebbi és távolabbi terveim között egyaránt a szakmai fejlődést említeném meg, minél egyszerűbb, használhatóbb, mégis tetszetős, igényes kivitelezésű késeket tervezni és megalkotni, hiszen a szakács kezének a folytatása a kés.

Feleségemmel és két lányommal Debrecen mellett élünk csendes, nyugodt környéken.

Szabadidőmben szívesen látogatok el különböző gasztronómiai kiállításokra, rendezvényekre is.  Volt szerencsém Pataky Péter séf barátom segítségével 2016-ban a Bocuse  d’Or budapesti  szakácsolimpia európai döntőjén részt venni, amelyet Széll Tamás győzelme tett emlékezetessé, életem egyik legkedvesebb élményévé. Ezen a versenyen volt alkalmam személyesen találkozni a Bocuse d´Or korábbi nyertesével, Rasmus Kofoeddel is. Büszkeséggel tölt el, hogy egy késem az ő konyháján is megtalálható. Kedvenc kikapcsolódásaim közé tartozik még a szabadban való sütés-főzés, ahol én is kísérletezhetek új ízekkel, főzési technikákkal.